maanantai 21. lokakuuta 2019

Vastuullisesti matkalla

Lentämisen ympäristövaikutukset ovat olleet puheenaiheena viime aikoina ilmastonmuutoksen vuoksi. Monet ovat jättäneet lentämisen kokonaan ja keskittyvät nykyisin ainoastaan kotimaan matkailuun. Vielä useammat kuitenkin jatkavat ulkomailla käymistä. Miten matkustamisesta voisi siis tehdä ympäristöystävällisempää?





Lentoyhtiöt panostavat ympäristöystävällisyyteen. On kuluttajan vastuulla valita lentoyhtiö, joka kompensoi päästöt. Faktaa kuitenkin on, että lentämisen päästöt kasvavat koko ajan. Asiasta voi lukea lisää täältä. Jokainen lentämisen päästöistä huolestunut voi tutkia oman matkansa päästöjä Finnairin päästölaskurin avulla.

Vaikka kohteeseen kuitenkin nyt matkustaisikin lentäen, voi perillä tehdä muunlaisia valintoja. Auton vuokraaminen on toki helppoa ja vuokra-autolla pääsee liikkumaan nopeammin, mutta ympäristö kiittää julkisten kulkuneuvojen valitsijaa. Varsinkin suurissa kaupungeissa loppujen lopuksi metrot, bussit, raitiovaunut ja lähijunat ovat käytännöllisiä.



Vastuullinen reissaaja muistaa myös paikallisen väestön kunnioittamisen. Ensiksikin on hyvä ottaa selvää pukeutumissäännöistä ja käytöstavoista. Esimerkiksi Japanissa tippaamista ei katsota hyvällä ja se voidaan luokitella jopa törkeäksi käytökseksi. Myös paikallista kieltä tulisi osata muutaman fraasin verran. Jokainen reissaaja pystyy kyllä oppimaan tervehtimiset, hyvästelemiset, kiittämiset ja muut vastaavat kielellä kuin kielellä.



Näin pyrin kompensoimaan lentämisestä syntyviä haittoja:

  • valitsen mahdollisimman usein suorat lennot
  • pakkaan maltilla, mikä vähentää matkatavaroiden kokonaispainoa
  • käytän Finnair-pisteitä hyväntekeväisyyteen; pisteet voi lahjoittaa järjestöille, jotka toimivat ympäristön hyväksi
 

2 kommenttia:

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...