sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Turvattomuuden tunne ulkomailla

Monet kokemattomat matkustajat valitsevat yleensä kohteen, jonne tehdään pakettimatkoja ja joissa saa lomailla yhdessä muiden suomalaisten kanssa. Useimmissa tapauksissa tällainen matkustaja on paitsi kokematon myös kielitaidoton. Tällöin on turvallisinta valita varman päälle, eikä lähteä sooloilemaan.

Oma tyylini matkustaa on erilainen. Lähden rohkeasti reissuun, valitsen paikallisiakin hotelleja ja pyrin hoitamaan ainakin osan asioista paikallisella kielellä. Mielestäni on kohteliasta opetella puhumaan maan kieltä ainakin muutaman lauseen verran. Perinteiset tervehdykset, kiitokset ja hyvästelyt olisi hyvä osata paikalliselle kielellä. Koenkin, että tällainen vieraisiin kulttuureihin sopeutuminen on auttanut myös siinä, että en koe oloani turvattomaksi oikeastaan missään. Pyrin ymmärtämään ihmisiä ja sitä, kuinka heidän kulttuurissaan käyttäydytään.

Monesti ajatellaan, että esimerkiksi Afrikassa tai Etelä-Amerikassa matkustaminen voi olla haastavaa, jos sattuu olemaan vaalea nainen. En kuitenkaan ole missään vaiheessa joutunut pelkäämään. Terveellä järjellä ajattelemalla pääsee pitkälle, enkä itse esimerkiksi koskaan liiku yksin pimeällä, jos en tunne aluetta. En koskaan ole lähtenyt vieraiden ihmisten kanssa minnekään. Näitä yksinkertaisia keinoja noudattamalla olen saanut olla turvassa kaikkialla.

Täytyy myös todeta, että en koskaan matkusta maihin, jotka ovat oikeasti vaarallisia. Esimerkiksi sota-alueet ja muuten epävakaat valtiot ovat sellaisia, jotka kierrän kaukaa. Ulkoministeriö päivittää kohtalaisen ahkerasti sivujaan ja kertoo, minne alueille ei missään nimessä kannata matkustaa. Itsekin luen näitä tiedotteita ja pyrin tekemään päätöksiä myös niihin pohjautuen.

Voisin nostaa esille yhden esimerkin kaupungista, jota pidetään yleisesti turvattomana, mutta josta minulla on täysin päinvastaisia kokemuksia. Buenos Aires on itselleni tuttu kaupunki, sillä mieheni on kotoisin sieltä. Pidän kaupungista paljon. Kuitenkin esimerkiksi Lomalista on merkinnyt kaupungin kohtalaisen turvattomaksi. Samaa mieltä olen siitä, että yöllä kannattaa välttää pimeitä kujia ja tyhjiä kaupunginosia. Jos yöllä liikkuu, on turvallisinta liikkua kaupungin keskustassa, jossa on paljon paikallisia ja turisteja. Siltikin vaikkapa ryöstön uhka on koko ajan olemassa. Päivällä sen sijaan en ole koskaan kokenut turvattomuutta. Ongelmat väkivaltarikoksista ja ryöstöistä on saanut niinkin korkeat pisteet kuin 70. Minua ei ole koskaan edes yritetty ryöstää Buenos Airesissa, vaikka varmasti olisin hyvä kohde. Eurooppalaiset turistit ovat aina kuin suoraan kävelevä huutomerkki, että täällä on rahaa. Kokonaisuutena en pysty olemaan samaa mieltä turvattomuuden kanssa. Kun itse pitää huolen siitä, millaisilla alueilla liikkuu ja milloin, ei tarvitse pelätä tai vilkuilla taakseen.

En ole koskaan kokenut turvattomuutta Buenos Airesissa.


Kaiken kaikkiaan koen, että turvattomuuden tai turvallisuuden tunteeseen voi vaikuttaa hyvin pitkälti itse. Jos matkaan lähtee asenteella, että jotakin pahaa tulee kuitenkin tapahtumaan tai kohde pelottaa jo ennen reissun alkua, ei silloin kannata lähteä ollenkaan. Samalla täytyy muistaa, että rikoksia tapahtuu kaikkialla. Jos esimerkiksi ryöstö sattuu omalle kohdalle, se voi tapahtua vaikka ihan kotimaassakin. Toki riskit ovat suuremmat tietyissä maissa, mutta missään ei ole täysin turvallista. Kun ongelmia ei lähde ehdoin tahdoin hakemaan, niiltä välttyy paljon paremmin.



Many inexperienced travelers usually choose a package trip. In most cases such a traveler is not only inexperienced but also does not speak any foreign languages. In this case it is safest to choose a safe one and not to go for a solo trip.


My style of traveling is different. I travel bravely, choose local hotels and try to learn local language. I think it is polite to learn to speak the language of the country for at least a few sentences. Traditional greetings, thanks and farewells are the minimum that I learn. I also feel that this kind of adjusting to foreign cultures has also helped me not to feel insecure about anything. I seek to understand people and how they behave in their culture.


It is often thought that traveling to, for example, Africa or South America can be challenging if you happen to be a blonde woman. However I have never been afraid. Common sense thinking goes a long way and, for example, I never move alone in the dark unless I know the area. I've never gone anywhere with strangers. By following these simple rules I've got to be safe everywhere.


I must also say that I never travel to countries that are really dangerous. For example, war zones and otherwise fragile states are the ones that I do not put my feet on. The Ministry for Foreign Affairs is moderately updating its' pages and telling where not to go. I myself read these bulletins and try to make decisions based on them as well.



I could give one example of a city that is generally considered unsafe, but from which I have quite the opposite experience. Buenos Aires is a city I know because my husband is from there. I like the city a lot. However, for example, Lomalista has made the city moderately insecure. I agree with the fact that at night you should avoid dark alleys and empty neighborhoods. If you are outside at night, it is safest to move around the city center with lots of locals and tourists. Still, the threat of robbery, for example, still exists. During the day, however, I have never experienced insecurity. Problems of violent crime and robbery have scored as high as 70/100. I have never even been tried to rob in Buenos Aires, though I would certainly be a good target. European tourists are always like a straight-forward exclamation mark that money is here. Overall I cannot agree with insecurity.


After all I feel that the feeling of insecurity or security can be very much influenced by myself. If you leave with the attitude that something bad is going to happen or that the destination scares you before the start of the trip, then you should not go at all. At the same time, one must remember that crimes occur everywhere. For example robberies happen all over the world. It can happen in your own country. Sure, the risks are higher in some countries, but nowhere is it completely safe. Also your own behaviour can bring a lot of good or a lot of bad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...