keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Vuokra-autolla Islannin ympäri

Islanti, tuo ihana saarivaltio Atlantin pohjoisosassa. Islanti on ainoastaan noin kolmasosa Suomesta ja siellä asuu vain noin 350 000 henkilöä. Suurin osa näistä asuu pääkaupunki Reykjavikissa, mutta on Reykjavikin ulkopuolellakin elämää.

Islannin koko mahdollistaa sen, että vaikka koko saari on helppo ajaa ristiin rastiin. Matka Islannin ympäri kuuluukin niihin roadtripeihin, jotka löytyvät monen bucket listilta. Islannin roadtrip on helpointa suunnitella siten, että ajaa Islannin ympäri kiertävää rengastietä, jota kertyy yhteensä 1300 kilometriä. Reitiltä ei ainakaan voi eksyä, sillä Islannin kiertää tämä yksi ja ainoa tie. Todella kätevää siis myös huonoille suunnistajille. Sopiva aika tälle reitille noin vähintään viikko, vaikka toki reitin ''ajaisi läpi'' nopeamminkin.

Kaikista järkevintä on ottaa vuokra-auto alle jo Keflavikin lentokentältä ja aloittaa kierros Reykjavikista. Tässä tulee muutamia vinkkejä siitä, mitkä kohteet kannattaa sisällyttää roadtripiin.

Etelä-Islanti

Etelä-Islanti on henkeäsalpaavan kaunis. Siellä matkailijaa odottavat jäätiköt ja laavakentät. Etelärannikolta löytyy Víkin kaupunki, joka tunnetaan sen mustista rannoista. Mustia rantoja on hyödynnetty muun muassa tv-sarjoissa Game of Thrones sekä Viikingit. Aivan Víkin kaupungin lähettyvillä sijaitseva Hjörleifshöfðin vuoriniemeke on myös näkemisen arvoinen.



Länsi-Islanti

Islannin länsirannikolta haluaisin suositella ainakin Snæfellsjökull-tulivuorta. Erikoisinta tässä on, että tulivuorella sijaitsee myös jäätikkö. Nämä kaksi asiaa eivät siis välttämättä rajaa toisiaan pois, vaan tällaisiakin ihmeitä maan päältä löytyy. Snæfellsjökullin kansallispuistoon on vain parin tunnin ajomatka Reykjavikista, joten sen voi helposti jättää roadtripin ensimmäiseksi tai viimeiseksi kohteeksi.

Länsi- ja lounaisosista löytyy paljon muutakin mielenkiintoista. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Þingvellirin kansallispuisto löytyy nimittäin juuri sieltä. Maantieteellisesti kansallispuisto sijaitsee jännittävässä kohdassa. Siellä nimittäin kaksi mannerlaattaa erkanee toisistaan muutaman sentin vuosivauhtia.


Haukadalurin geoterminen alue

Islanti tunnetaan kuumista lähteistään eli geysireistään. Geysir ja Strokkur ovat tämän geotermisen alueen tunnetuimmat kuumat lähteet. Geysir ei valitettavasti ole enää näinä päivinä aktiivinen, mutta Strokkur on senkin edestä. Se nimittäin purkautuu noin kymmenen minuutin välein.


Islannissa on paljon muitakin mielenkiintoisia alueita, mutta edellä mainitut jäävät takuulla muistiin. Seuraavaksi Islantia käsittelevissä postauksissa keskitytään pääkaupunki Reykjavikiin sekä Blue Lagooniin.

Islannin roadtripillä on syytä varoa lampaita, jotka ovat milloin missäkin. Vaikka sitten makaamassa tiellä :)

3 kommenttia:

  1. Tuli olo, että haluan Islantiin heti kun tämä tilanne on ohi. Kaunista!

    VastaaPoista
  2. Upeita kuvia, kyllä taas alkaa tehdä mieli lähteä Islannissa käymään. Vuokra-auto on myös varmaan aika ehdoton tämän paikan kartoittamiseen. Itse turvauduin autovuokraamon palveluihin viime kesänä ihan täällä koto-Suomessa, lähinnä, että tulisi enemmän käytyä perintömökillä Kuusamossa, mutta samalla tuli kyllä monta sellaista paikkaa nähtyä, jotka olisivat muuten varmasti jääneet väliin.

    https://www.hinauskuusamo.fi/autovuokraamo-kuusamo-ruka

    VastaaPoista

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...