sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Tyttöjen oikeudet maailmassa

Suomeen ja ylipäätään Pohjoismaihin syntyminen mielletään monesti lottovoitoksi. Sellainen se onkin monelle tytölle, sillä tyttöjen oikeudet ovat täällä kunnossa noin niin kuin lähtökohtaisesti. Koulutus on turvattu jokaiselle, terveydenhuolto pelaa ja kaikilla meillä on sananvapaus. Mielestäni tuossa on muutamia tärkeitä - ja itsestään selviä - asioita, joiden pitäisi tapahtua joka puolella maailmaa. Näin ei kuitenkaan ole, eikä tarvitse mennä edes kovin kauas huomatakseen, ettei asiat ole hyvin. Monet Euroopan maatkin kamppailevat edelleen tasa-arvoisuuden kanssa. Tämä johtuu yleensä köyhyydestä.




Tytöillä on huonommat mahdollisuudet toteuttaa itseään, tavoitella unelmiaan tai sitten esimerkiksi päästä koulutukseen kuin pojilla. Tyttöjä pakotetaan liian usein lapsiavioliittoihin. Yksikin kerta on siis liian usein, mutta valitettavasti järjestettyjä avioliittoja solmitaan päivittäin. Joka vuosi yli 12 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alaikäisenä. Koulutus ja sen puute on toinen suuri ongelma tyttöjen kohdalla. Kun puhutaan 6-17-vuotiaista tytöistä, maailmasta löytyy yli 130 miljoonaa tyttöä, jotka eivät pääse kouluun. Useimmiten syynä on köyhyys, mutta monesti kysymys voi olla myös syrjinnästä. Köyhät perheet valitsevat mieluummin kouluttavansa poikia, koska heidän katsotaan olevan tyttöjä arvokkaampia. Sen sijaan tytöt jäävät kotiin tekemään kotitöitä tai vaihtoehtoisesti heidät laitetaan palkkatöihin jo aivan pienestä lapsesta saakka.

Huonoiten tyttöjen oikeudet toteutuvat koulutuksen kohdalla Chadissa, Malissa, Guineassa ja Burkina Fasossa. Esimerkiksi Burkina Fasossa ainoastaan 1% tytöistä suorittaa peruskoulun. Maat, joissa lapsiavioliittoja järjestetään eniten maailmassa, ovat Niger, Chad, Bangladesh, Mali, Etelä-Sudan ja Burkina Faso. Toki on muitakin maita, joissa lapsiavioliitot ovat lähes yhtä normaaleja kuin näissä mainituissa maissa. Ongelma on siis suuri ja näitä kauheuksia harjoitetaan yhä monissa valtioissa. Tilastollista faktaa voisin kertoa vielä sen verran, että näissä maissa yli 60% tytöistä pakotetaan lapsiavioliittoon.



Monet eri järjestöt tukevat tyttöjen oikeuksia näissä maissa, missä ongelmia riittää. Toivottavasti tulevaisuudessa tilanne tulee vielä olemaan sellainen, että tytöt ovat tasa-arvoisia poikiin nähden, eikä kenenkään tarvitse kärsiä lapsiavioliitoista tai syrjinnästä.

Kaikesta huolimatta erinomaisen ihanaa ja aurinkoista naistenpäivää kaikille!

2 kommenttia:

  1. Surullista että numerot ovat noin isoja. Jotakin täytyy tapahtua ja pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä... Vielä on paljon tehtävää, että kaikki olisivat samanarvoisia keskenään.

      Poista

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...