maanantai 20. huhtikuuta 2020

Jalkapallofanin Buenos Aires

Argentiina on jalkapallofanin unelmamaa. Siellä jalkapallo on näkyvissä joka paikassa. Pääkaduilla on myytävänä runsaasti jalkapallotuotteita. Messi-paidat myyvät hyvin tänä päivänä, mutta eipä Maradonaakaan ole unohdettu. Tässä postauksessa keskitytään Buenos Airesiin ja mitä se tarjoaa jalkapallofanille.

Kaksi suurinta joukkuetta

Jos kysyt Buenos Airesissa asuvalta, mitä joukkuetta hän kannattaa, nousee esille yleensä kaksi vaihtoehtoa. Nämä ovat River Plate ja Boca Juniors. Joukkueiden keskenäiset pelit Buenos Airesissa ovat nousseet otsikoihin, sillä kannattajat ovat ottaneet melko rajustikin yhteen. Pahimmillaan peli jouduttiin perumaan, sillä River Platen kannattajat heittivät erinäisiä esineitä Boca Juniorsin bussiin sillä seurauksella, että muutamakin pelaaja joutui tekemään sairaalareissun. Vastaavia vastapuolen pelaajien haavoittamisia on tapahtunut myös Boca Juniorsin kannattajien puolelta.

River Plate

River Plate lienee näistä Buenos Airesin suurista joukkueista se, joka on menestynyt paremmin viime aikoina. Pelien tunnelmasta pääsee nauttimaan upealla Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti -stadionilla. Kyseisellä stadionilla on mahdollista myös vierailla pelien ulkopuolella, sillä sinne järjestetään esittelykierroksia. Itse olen ollut tällaisella kierroksella kerran. Turistit pääsevät tutustumaan joukkueiden pukukoppiin, kulkemaan niitä samoja käytäviä pitkin kuin pelaajatkin, istumaan katsomossa ja lopuksi ihailemaan stadionia nurmen tasolta. Kierros on siis kattava ja opas selostaa koko ajan niin joukkueen kuin stadionin historiasta. Kierroksen lopuksi on aikaa vierailla River Plate -kaupassa sekä tutustua joukkueen historiasta kertovaan pienimuotoiseen museoon.

Tämä stadioni sijaitsee Balgranon alueella, joten se on myös sijainniltaan helpolla paikalla. Julkiset kulkuneuvot kulkevat Belgranoon kätevästi lähes joka puolelta Buenos Airesia.

Tässä muutamia ottamiani kuvia River Plate -kierrokselta.


Yleensä katsomot ovat täynnä porukkaa, joten oli kiva päästä tutustumaan stadioniin muutenkin kuin ottelun merkeissä.




Boca Juniors

Boca Juniorsin kotistadioni kantaa nimeä Estadio Alberto J. Armando ja se sijaitsee La Bomboneran alueella. Sinällään tämän stadionin sijainti on toisaalta parempi ja toisaalta huonompi. Parempi sen vuoksi, että La Bombonera on alueena sellainen, johon monet turistit haluavat tutustua. Näin jalkapallostadioniin voi tutustua ikään kuin siinä samalla. Toisaalta se on taas huonompi, sillä La Bombonera tunnetaan myös epävakaana ja hieman turvattomana alueena. Tunnen itse argentiinalaisia, jotka eivät suostu menemään kyseiselle alueelle mistään hinnasta. Itse koen, että alueella voi vierailla, mutta parasta on tehdä se jonkunlaisen ryhmän mukana. Muutoin esimerkiksi ryöstön - monesti vieläpä aseellisen ryöstön - uhka on suuri.

Boca Juniorsin ehkä suurin yksittäinen nimi aikojen saatossa on ollut Diego Maradona. Tosin hän pelasi joukkueessa vain yhden kauden, -81-82. Tuon kauden jälkeen hänet ostettiinkin ennätyssummalla FC Barcelonaan.

Boca Juniorsin värit keltainen ja sininen ovat pääosassa stadionilla


Buenos Airesin muut suuret joukkueet

Buenos Airesin jalkapallojoukkueiden joukosta löytyy niin sanottu The Big Five. Kolme joukkuetta siis puuttuu vielä ja ne tulevat tässä; Club Atlético Independiente, Racing Club sekä San Lorenzo de Almagro. Toki näiden lisäksi on vielä useita joukkueita, jotka pelaavat alemmissa divisioonissa ja näillä pienemmilläkin joukkueilla riittää kannattajakuntaa. Varmaa on, että kun ollaan Argentiinassa, ihmiset seuraavat jalkapalloa enemmän kuin mitään muuta lajia.

 

Missä sitten katsoa otteluita, jos ei halua mennä tai ei ole onnistunut saamaan lippuja stadionille? 

Buenos Airesista kotoisin olevalta jalkapallofanilta kysyneenä vastaus oli, että kaupungissa ei ole ollenkaan niin sanottuja varsinaisia sporttibaareja isoilla screeneillä varustettuina. Monesti pizzerioissa näytetään kuitenkin otteluita, joten monet lähtevät samalla pitsalle otteluiltana. Itsekin olen kiinnittänyt huomiota, että mihin tahansa pitsapaikkaan menetkään, televisio näyttää aina jalkapalloa, jos sellaista vain on tarjolla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...