torstai 9. huhtikuuta 2020

Matkavakuutusten vertaileminen

Kannattaako matkavakuutusten vertaileminen? Yksinkertainen vastaus tähän on kyllä. Olen todennut sen itse tässä vuosien varrella. Varsinkin tällaisina aikoina on tärkeää, että matkavakuutus on otettu vakavaraiselta yhtiöltä. Myös vakuutusehdoilla on väliä. Läheskään kaikki vakuutusyhtiöt eivät korvaa kriiseistä johtuvia tilanteita. Se aiheuttaa suurta tuskaa monille tällä hetkellä, kun reissut on varattu ja maksettu, eikä vakuutusyhtiöltä välttämättä saa mitään takaisin.

Voisinkin alkuun kertoa, mikä tilanne meillä on oman vakuutusyhtiömme kanssa. Tällä hetkellä matkavakuutuksemme on Ifillä. Vakuutusehdot kattavat kyllä kriisitilanteet, mutta lentolippujen rahojen saanti vakuutuksen kautta ei silti näytä olevan kovin helppoa. Joudumme hommaamaan Norwegianilta virallisen todistuksen siitä, että lennot on peruttu. No, tällä hetkellä Norwegian on niin kädet täynnä töitä, että mitään virallisia papereita on hankala saada. Sen lisäksi ongelma on siinä, että vain osa maaliskuun lennoistamme peruttiin. Ensimmäinen lentomme lennettiin vielä. Päivä tuon lennon jälkeenhän Norwegian perui kaikki lennot Espanjaan. Saa siis nähdä, miten hakemuksemme kanssa käy. Emme odota liikoja, vaan periaatteessa olemme valmistautuneet siihen, että rahoja emme takaisin saa. Tämä ei nyt siis tietenkään ole vakuutusyhtiön vika, vaan johtuu puhtaasti lentoyhtiöstä, joka viivytteli viime hetkeen ennen kuin suostui perumaan lennot.

Oman vertailuni pohjalta voin sanoa, että If kuuluu niihin kalliimpiin matkavakuutuksiin. Katson kuitenkin, että vakuutusyhtiö on vakavarainen ja pystyy turvaamaan selustamme paremmin kuin moni pieni vakuutusyhtiö. Joskus menneisyydessä minulla oli vakuutus hetken aikaa Turvassa (kun halvalla sain). Sieltähän nyt ei saa korvauksia takaisin edes todella selkeissä tapauksissa, joten vakuutusyhtiö vaihtui aika nopeasti. Koen siis, että matkavakutuus on kuitenkin kohtalaisen pieni kulu, kun ajatellaan vuositasoa. Kannattaa siis maksaa vaikka vähän enemmän ja olla varma siitä, että vakuutusyhtiö auttaa hädän hetkellä.

Olen kokenut Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hyödylliseksi matkoilla. Tämä on siis se kortti, jota haetaan Kelalta ja joka ei maksa mitään. Se kannattaakin hakea kaikille perheenjäsenille ennen matkalle lähtöä. Kortilla saa hoitoa kaikissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Kun korttia näyttää sairaalassa, on suomalaisella oikeus saada hoitoa samaan hintaan kuin paikallisilla. Lähtökohtaisesti siis sairastunut joutuu maksamaan ainoastaan omavastuuosuuden, kun taas loput laskutetaan suoraan Kelalta. Jos jostain syystä sairaala ei hyväksyisikään korttia, tulee lasku maksaa itse, mutta silloinkin Kelalta voi hakea korvausta matkalta palaamisen jälkeen.

Sanoisinkin siis, että Eurooppalainen sairaanhoitokortti on tärkeä apu jokaiselle Euroopassa matkustavalle. Sen lisäksi matkavakuutus on kuitenkin hyvä olla olemassa. Se tulee monesti tarpeeseen, sillä kaikki sairaalat tai yksityiset lääkäriasemat eivät hyväksi sairaanhoitokorttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...