keskiviikko 19. elokuuta 2020

7/195

 Tällä kertaa jatkamme jälleen juttusarjaa, jossa käydään läpi maat, joissa olen vieraillut. Aikaisemmat postaukset voi lukea täältä

Tavoitteena on saada kaikki maailman maat kasaan, yksi kerrallaan. Tällä kertaa vuorossa on kaunis Itävalta. 


Olin jo pitkään haaveillut Itävallassa käymisestä ja kun viimein sain lähdettyä matkaan parikymppisenä, ihastuin maahan ihan täysin. Itävalta on aivan upea sekoitus suurkaupunkeja ja niiden vilinää sekä rauhallisia alppikyliä. Suuret kaupungit, kuten Wien ja Graz, tarjoavat kaikkea sitä, mitä muutkin maailman suurkaupungit - hyviä ravintoloita, vilkasta yöelämää, shoppailumahdollisuuksia, nähtävyyksiä... Näillä kaupungeilla on myös oma historiallinen puolensa, johon kannattaa tutustua. 

Itselleni tärkeimpiä Itävallan muistoja ovat kuitenkin ajomatkat läpi Alppien. Kun Itävaltaan lähtee ajamaan Liechtensteinista, tulee vastaan melko pian Ischgl, joka on perinteinen talviurheilukeskus. Suosittelen paikkaa muillekin kuin laskettelijoille. Toinen suuren suosittelun arvoinen paikka, joka tunnetaan myös talviurheilun näyttämönä, on tietenkin Innsbruck. Innsbruck onkin yksi suosikkipaikoistani koko Itävallassa. Pidän sen tunnelmasta ja siitä, että mäkihyppytornin voi nähdä jo kauas. Myös ihana puiden reunustama ''pääkatu'' on jäänyt mieleen toivottaessaan matkailijan tervetulleeksi. Innsbruckia voi ehdottomasti suositella kaikille niin kesällä kuin talvella. Sitä ympäröivässä luonnossa riittää ihasteltavaa. 


Vielä pari samaan kategoriaan menevää kohdetta ovat Kitzbuhel ja Zell am See. Kitzbuhelin alueelta löytyy KitzSki, joka on tehty laskettelijoille. Siellä viihtyy helposti vaikka talvilomaviikon jos toisenkin. Zell am See taas on varmasti ainakin nimenä monelle tuttu, sillä kyseiseen paikkaan pääsee reissuun esimerkiksi Alppimatkojen kautta. 



Hintataso

Monet mieltävät Itävallan kalliiksi maaksi. Omasta mielestäni hinnat ovat suunnilleen Suomen tasoa - jotkut tavarat hieman kalliimpia ja jotkut taas hieman edullisempia. Lounaaseen kannattaa varata noin 15 euroa / aikuinen ja päivälliseen ravintolassa on hyvä varata ainakin 20 euroa / aikuinen. Toki jos haluaa syödä tasokkaammassa paikassa, nousevat hinnatkin sitä mukaa. 

Koska itse olen harrastanut roadtripejä Itävallassa, olen tarkkaillut bensan hintaa. Se on edullisempaa kuin Suomessa, jopa melko huomattavalla tavalla. Elokuussa 2020 ajan tasalla olevat tiedot näyttävät, että keskimäärin bensa maksaa 1,24 euroa litralta. Edullisimmillaan litra on maksanut 1,10 euroa elokuussa 2020. 

Jos Itävallassa matkailee talvella, kannattaa budjettiin varata harrastusrahaa. Varsinkin talvisin sitä tarvitsee, jos haluaa käydä hiihtokeskuksissa ja harrastaa muita talviurheilulajeja. Harrastuksiin kannattaa minun kokemuksen mukaan laskea noin 100 euroa päivässä henkilöä kohti. Saattaa kuulostaa suurelta summalta, mutta itse ainakin haluamme kokea mahdollisimman paljon ja käydä harrastamassa. 

Majoitus Itävallassa on keskimääräisesti kohtalaisen kallista. Mitä aikaisemmin majoituksen varaa, sitä enemmän valinnanvaraa on ja joskus hinnatkin voivat olla alhaisemmat. Vaikka lennot Suomesta eivät maksakaan paljoa, tulee majoitusbudjettiin varata runsaasti. Kaikki riippuu tietenkin siitä, minkä tasoisessa majoituspaikassa haluaa aikaansa viettää, mutta kuitenkaan esimerkiksi pienissä alppikylissä valinnanvaraa ei koskaan ole ruhtinaallisesti. Monesti valittavana on pari hotellia, joiden välillä päätös täytyy tehdä. 



Onko meillä suunnitelmia matkustaa Itävaltaan?

Kuten jokainen tietää, niin juuri nyt ei ole oikein suunnitelmia matkustaa mihinkään. Sanotaanko näin, että Itävalta saa odottaa varmuudella ensi vuoteen. Ehkä sitten asiat ovat kaikin puolin jo sillä mallilla, että reissuun pääsee taas. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Toisaalta taas tiedän myös sen, että jos tilanne palautuu lähes normaaliksi ensi vuonna, miehelläni tulee olemaan superkiireinen vuosi keikkailun merkeissä. Ehkäpä sinne jonnekin mahtuu kuitenkin myös pieni pyrähdys Itävallassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...