lauantai 21. maaliskuuta 2020

Virtuaalinen museokierros - tätä mieltä olen!

Moni lehti uutisoi, kuinka kotiin pakotetut ihmiset pääsevät edelleen museoihin - virtuaalisesti. Päätin testata, miltä virtuaalinen kierros museoissa tuntuu. Kuinka pitkäksi ajaksi siitä saa viihdettä? Ovatko virtuaalikierrokset ylipäätään kokeilemisen arvoisia?


Tein virtuaalikierroksen kaikkiin Iltalehden jutussa mainittuihin museoihin. Ensimmäisen, The National Galleryn, kohdalla kaikki oli hieman uutta ja tuntui vaivalloiselta. Kierros meni lähinnä siihen, että yritin opetella Googlen Arts and Culturen käyttöä. Käyttäminen lähti kuitenkin hiljalleen sujumaan sitä mukaa, kun siirryin museosta toiseen. Selvää kuitenkin on, että varsinkin taidemuseoiden kohdalla maalausten tuijottaminen tietokoneen ruudulta ei ole ainakaan itseäni varten. Taidemuseot siis kahlasin läpi kohtalaisen nopeasti - ja varmasti paljon tärkeitä teoksia jäi näkemättä.

Sen sijaan listalta löytyi muutamia sellaisia museoita, joissa voisin vierailla ihan oikeasti, kunhan maailma palaa taas uomiinsa. National Air and Space Museum Washingtonissa, Yhdysvalloissa, valottaa mielenkiintoisesti ilmailun historiaa. Akropolis-museo Ateenassa, Kreikassa, taas vie kävijän antiikin aikaan. Ateenassa vieraillessa kannattaakin tutustua Kreikan historiaan, sillä siihen on hyvä mahdollisuus.

Kaiken kaikkiaan museoiden virtuaalikierrokset eivät ehkä tarjoa mitään matkailijoille. Ei niiden kautta saa sellaista käsitystä asioista kuin oikeasti paikan päällä vierailemalla saisi. En myöskään koe henkilökohtaisesti, että tällaiset virtuaalikierrokset ovat minua varten. Käyn muutenkin harvoin museioissa. Taidemuseoissa en vieraile oikeastaan koskaan. Senkin vuoksi ehkä suurin osa näistä museoista eivät juuri puhutelleet minua. Maalaukset ovat kuitenkin sellainen taiteen ala, että niistä tulisi varmaankin ymmärtää enemmän, jotta niistä pystyisi nauttimaan. Itseäni kiinnostavat enemmän esimerkiksi luonnontieteelliset museot ja jollakin tavalla valtion historiasta kertovat museot. Esimerkiksi Tukholma Naturhistoriska Riksmuseet on mieleeni.

Olen kuitenkin varma, että taiteen historiasta kiinnostuneet pystyvät saamaan enemmän irti näistäkin virtuaalikierroksista. Ehkä ne voivat antaa viitteitä siitä, minne kannattaa suunnata, kun kaikki palaa normaaliksi.

Mielestäni virtuaalikierros ei korvaa museossa käymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomenlinna päiväkohteena

 Blogi on viettänyt hetken - tai vähän enemmänkin - hiljaiseloa, mutta nyt taas aktivoidutaan. Olen pistänyt kaiken toivoni siihen, että mat...